Eurozóna je ochotná poskytnúť Cypru finančnú pomoc vo výške 10 mld.eur

20.03.2013 Celý región

Brusel (TASR) - Eurozóna chce pomôcť Cypru, ale krajina sa musí tiež podieľať na záchrannom balíku, informovala agentúra DPA.
Šéf Euroskupiny, holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem reagoval na neschválenie odvodu z bankových vkladov na Cypre dvomi vetami. "Beriem na vedomie rozhodnutie cyperského parlamentu týkajúceho sa návrhu na jednorazový stabilizačný odvod," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení, ktoré bolo zverejnené v utorok (19. 3.) večer. "Potvrdzujem, že Euroskupina je pripravená pomôcť Cypru pri jeho reformných snahách, a potvrdzujem včera zverejnený postoj Euroskupiny," dodal Dijsselbloem.
Euroskupina v pondelok (18. 3.) uviedla, že je ochotná poskytnúť Cypru finančnú pomoc vo výške 10 miliárd eur. A je vecou Cypru, ako si zabezpečí svoj príspevok k záchrannému balíku, ktorý mal byť pôvodne financovaný z odvodu z bankových vkladov.
Cyperské banky zostanú zatvorené pravdepodobne až do budúceho utorka (26. 3.). Nikózia navyše na neurčitý čas obmedzí transfery peňazí do zahraničia, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje z cyperskej vlády a centrálnej banky. Oficiálne to však zatiaľ nikto nepotvrdil. Zodpovedajúce vyhlásenie by malo byť zverejnené dnes popoludní.
Cyperské banky sú zatvorené už päť dní. Podľa plánu by mali zostať zatvorené aj vo štvrtok a v piatok (21.-22.3.). V pondelok (25.3.) je na Cypre sviatok. Vláda dúfa, že dovtedy nájde riešenie finančných problémov krajiny. Aj po otvorení bánk by však mal platiť zákaz prevodov peňazí do zahraničia. Príslušný zákon sa má vypracovať dnes, uviedli zdroje z kruhov cyperskej centrálnej banky.
 

Vyberte región